5 tapaa, joilla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi

Mikä ihmeen hiilijalanjälki?
Taasko jotain ilmastohössötystä? Ei sentään, tässä on kyse ihan vakavasta asiasta! Tiesitkö, että keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kiloa vuodessa? Kuulostaa sen verran isolta luvulta, että parempi selvittää, mistä tässä oikein puhutaan: hiilijalanjäljeksi kutsutaan tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa – eli selkeämmin sanottuna, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana ehtii syntyä. Voit vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi joko suorasti tai epäsuorasti. Suora vaikutus hiilijalanjälkeen on vaikkapa autoilulla. Epäsuorasti suurennat hiilijalanjälkeäsi, kun esimerkiksi menet torille ostamaan marjoja. Jälkimmäisestä päästöjä aiheutuu siksi, että viljelyyn ja kuljetukseen on jo käytetty energiaa. 

Näin onnistut hiilijalanjälkesi pienentämisessä
On selvää, että ilmastonmuutos on todellinen juttu. Jokaisella meistä on kuitenkin mahdollisuus osaltamme vaikuttaa siihen, millaisen maapallon jätämme seuraaville sukupolville. Tässä tulevatkin ProBambun vinkit oman hiilijalanjäljen pienentämiseen:

1. Jätä auto kotiin
Valitse työmatkalle auton sijaan omat jalkasi, bussi, tai jaa naapurin kanssa vaikka tandempyörä – valitsemalla jonkun muun kulkupelin kuin auton teet ilmakehän hyvin onnelliseksi. Kävely ja pyöräily ovat erinomaisia liikuntamuotoja – työpäiväkin sujuu varmasti paremmin, kun aivot saavat vähän happea. Matkustaessasi julkisessa liikenteessä voit rentoutua vaikkapa kirjan tai podcastin parissa, sen sijaan että istuisit ruuhkassa rattiraivon partaalla. Tiesitkö, että keskivertoauton elinkaaren ilmastokuorma on noin 60 tonnia hiilidioksidia?

2. Vähennä kertakäyttömuovin kulutusta
Maapallolla tuotetaan vuosittain 300 miljoonaa tonnia muovia. Muovin hiilijalanjälki on jopa kuusi kiloa yhtä muovikiloa kohden. Kertakäyttömuoville on olemassa lukuisia vaihtoehtoja, seuraavaksi niistä muutama: 

  1. Kun menet ostoksille, nappaa mukaasi kangaskassi.
  2. Kanna mukanasi esimerkiksi lasista, metallista tai bambusta tehtyä juomapulloa.
  3. Kaikkia hedelmiä ei tarvitse pakata pusseihin. Osa kaupoista on jo luopunut pikkupusseista kokonaan!
  4. Suosi luonnonkuituja vaatehankinnoissasi. Bambu on paitsi ylellisen pehmeää ihoasi vasten, mutta myös hyvin ympäristöystävällinen valinta: bambu tuottaa 30% enemmän happea kuin normaalit puut, sekä imee itseensä enemmän hiilidioksidia ja kasvihuonekaasuja. 
  5. Valitse luonnonkosmetiikkatuotteita, mikäli mahdollista. Näin vältyt mikromuovihelmiltä, joita on mm. lukuisissa saippuoissa.
  6. Vaihda muovinen hammasharjasi esimerkiksi bambuhammasharjaan. 

3. Vältä turhaa sähkönkulutusta
Monet sähkönjakelijat mahdollistavat oman kulutuksen seurannan vaivattomasti verkkosivuillaan. Omaa sähkölaskua pystyy pienentämään yksinkertaisin keinoin, ilman suuria ponnisteluita tai että joutuisit karsimaan mistään. Jos käyt saunassa, säätämällä kiukaan 70-80 asteeseen 100 asteen sijaan säästät energiaa jopa kolmanneksen. Kun lopetat elektronisten laitteiden käyttämisen, katkaise virta. Sama koskee kotisi valaistusta: säästät rahaa sammuttamalla valot poistuessasi huoneesta. Jos mahdollista, pyykit kannattaa pestä matalassa lämpötilassa – pesukoneiden sähkönkulutus perustuu lähes sataprosenttisesti veden lämmittämiseen.  

4. Säästä vettä!
Vettä on maailmassa rajallinen määrä, siksi on tärkeää miettiä, mihin mittasuhteisiin oma vedenkulutus asettuu. Myös veden säästämiseen löytyy melko yksinkertaisia keinoja: 

  1. Sammuta hana, kun harjaat hampaitasi. 
  2. Ota lyhyempiä suihkuja. 
  3. Älä laita vessanpönttöön mitään sellaista, mikä ei sinne kuulu. Mitä enemmän pöntössä on tavaraa, sitä enemmän kuluu myös vettä, kun vedät vessan.

5. Kiinnitä huomiota ruokavalioosi
Ilmastoystävällinen ruokavalio suosii viljatuotteita, juureksia, vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä sekä marjoja. Kalat, maitotuotteet ja broileri ovat kohtuullisia hiilijalanjäljen kasvattajia. Kaikista suurimmin hiilijalanjälkeen vaikuttaa naudanliha. Ruuan hiilijalanjäljen kannalta onkin oleellista miettiä, kuinka satoa istutetaan ja korjataan, miten eläimiä kasvatetaan, sekä miten lihaa prosessoidaan ja pakataan. Nämä ovat kaikki asioita, jotka vaikuttavat ilmastokuormaan. Seuraavin keinoin voit ottaa osaa ruuan hiilijalanjäljen pienentämiseen:

  1. Aina kun mahdollista, valitse luomuvaihtoehto! Tue paikallisia viljelijöitä. 
  2. Suosi kasvisruokaa. 
  3. Osta ja syö vain sen verran kuin oikeasti kulutat. Melkein puolet maapallolla tuotetusta ruuasta päätyy jätteeksi. 

Tässä ProBambun vinkit oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Haluamme kuitenkin vielä painottaa, että elämästä saa myös nauttia! Ei ole missään nimessä tarpeen laittaa koko elämää kertaheitolla uusiksi – askel kerrallaan koko ajan paremmin jalanjäljin, kuten ProBambun mottokin kuuluu.  



Bambu kasvina

Bambuviskoosi on yhä enenevässä määrin saamassa jalkaansa tekstiiliteollisuuden oven väliin. Sillä on kuitenkin edessään vielä pitkä matka päästäkseen samalle tasolle isoimpien kilpailijoidensa, kuten puuvilla, polyesteri,

Historiikki bambusta ja ilotulitteista

Ilotulitteista tulevat mieleen kovat äänet, kirkas värinäytös ja juhliminen. Nykyään ilotulitteita käytetäänkin maailmanlaajuisesti erinäisissä juhlissa, esimerkiksi Intiassa Diwali-juhlassa, Yhdysvalloissa itsenäisyyspäivänä ja Suomessa uutenavuotena. Mutta mistä

Päivä bambusukkien elämässä

Kello lyö 6:30. Sukkalaatikosta kaikuu epätyytyväistä tuhinaa, kun sukat kääntävät kylkeään. “Äh, vielä viisi minuuttia!” kuuluu harras toive sukkaparien seasta. Mutta mikään ei auta, vaan