Bambuviskoosi on yhä enenevässä määrin saamassa jalkaansa tekstiiliteollisuuden oven väliin. Sillä on kuitenkin edessään vielä pitkä matka päästäkseen samalle tasolle isoimpien kilpailijoidensa, kuten puuvilla, polyesteri, silkki ja villa, kanssa. Koska uskomme vakaasti, että bambuviskoosi on erittäin varteenotettava vaihtoehto näille edellä mainituille, haluaisimme lähteä liikkeelle ihan prosessin alusta, ja kertoa lukijoillemme enemmän bambukasvista itsestään – eli millainen alkuperä on jaloissasi olevilla bambusukilla, tai vaikka uudenkarhealla bambutyynyliinallamme? Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme bambua kasvina, tutustuen muun muassa sen viljelyyn ja käyttötarkoituksiin.
Bambun kasvaminen
Tiesitkö, että bambu ei ole puu, vaan ruoho? Kaikista maailman ruohoista se on suurin ja ainoa, joka voi monimuotoistua metsäksi. Bambukasveja on jopa yli 1500 erilaista lajia. Suurimmat näistä ovat hyvinkin puumaisia, jolloin niitä saatetaankin hiukan erehdyttävästi kutsua bambupuiksi. Nämä kaikista suurimmat lajikkeet voivat kasvaa jopa 30 metrin pituisiksi (ja jopa metrin päivässä!) – yksi syy lisää, miksi bambua on ehkä vaikea nähdä ruohona.
Bambua esiintyy pääsääntöisesti viidellä mantereella: Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa sekä Australiassa, parhaiten se viihtyy trooppisessa ilmastossa. Mielenkiintoinen fakta: mitä tulee lämpötilojen vaihteluun, on bambu yksi sopeutuvimmista kasveista. Tietyt lajikkeet voivat kasvaa jopa neljä kilometriä merenpinnan yläpuolella, toiset taas vuoristoissa uhmaten jopa -20 asteen pakkasia.
Bambun viljely
Bambu ei tarvitse kasvaakseen ollenkaan kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, harvemmin myös varsinaista kastelua – sille riittää usein vain sadevesi. Se on nopeakasvuinen ruoho, joka uusiutuu omista juuristaan – sitä ei siis tarvitse istuttaa korjuun jälkeen uudestaan. Bambun viljelyllä on pienemmät vaikutukset ympäristöön, kuin puilla. Paitsi että sato kasvaa nopeasti ja voidaan korjata 3-5 vuoden välein (verraten puihin, jotka voidaan kaataa jopa vuosikymmenien jälkeen), se myös tuottaa noin 35% enemmän happea kuin puut.
Mihin bambua käytetään?
Bambu on hyvin monikäyttöinen materiaali. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennusmateriaalina – maailmanlaajuisesti yhä useammasta asunnosta voi löytää bambulattian tai bambusta valmistettuja huonekaluja. Bambusta voidaan rakentaa myös kokonaisia taloja! Rakennusmateriaalina sillä on lukuisia hyviä ominaisuuksia: se on erittäin vahvaa (kutsutaan joskus myös vihreäksi teräkseksi), kevyttä sekä turvallista – bambua on helppo käsitellä vähemmillä työkaluilla, eikä se vaikuta negatiivisesti elimistöön, kuten esimerkiksi asbesti, lyijy tai muut vastaavat yhdisteet. UNESCOn mukaan 70 hehtaarista bambua voidaan rakentaa 1000 taloa. Tänä päivänä yli miljardi ihmistä asuu bambusta rakennetussa asunnossa.
Rakennusmateriaalin ohella on tekstiilien valmistus bambun toinen suuri käyttökohde. Bambusta saatava kuitu, bambuviskoosi, valmistetaan hajottamalla bambukasvi pienempiin osiin ja liuottamalla näitä osia. Kun bambu on liuennut, liuos puristetaan kuiduiksi ja jäähdytetään. Nämä kuidut kehrätään lopuksi langoiksi ja kudotaan sen jälkeen kankaiksi. Valmiilla bambuviskoosista valmistetulla kankaalla on lukuisia hyviä ominaisuuksia: se on erittäin hengittävää, pitäen kantajansa viileänä kesähelteillä, ja lämpimänä talven pakkasilla. Bambuviskoosi on myös miellyttävän pehmeää ihoa vasten, ja materiaalina epäsuotuisa alusta mikrobeille, mikä saa tekstiilin pysymään raikkaana pidempään.
Muita käyttökohteita bambulle ovat esimerkiksi korut, polttoaine, paperin valmistus, sekä keittiötarvikkeet. Bambu taipuu siis hyvinkin monenlaiseen käyttöön. Me ProBambulla haluamme hyödyntää bambun tarjoamia loistavia ominaisuuksia, ja teemme töitä tarjotaksemme asiakkaillemme laadukkaita tuotteita, joista he pystyvät nauttimaan pitkään.