Muovilla on eittämättä sellaisia ominaisuuksia, joista ei voi kiistellä: se on edullista, kevyttä ja kestävää. Valitettavaa on, että muovin haittapuolia nousee jatkuvasti esiin yhä enemmän. Muovia tuotetaan vuosittain yli 300 miljoonaa tonnia – tästä luvusta 50% on kertakäyttötarkoituksiin: esimerkiksi muovikassia käytetään vain hetki, mutta se säilyy luonnossa satoja vuosia. Vesistöihin päätyy vuosittain 8 miljoonaa tonnia muovia. Veteen päätyessään muovi aiheuttaa harmia sekä eläimille että ihmisille. Viime vuosina muovia on löytynyt jopa juomavesistämme.
Muoville on olemassa lukuisia, huomattavasti ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja – nämä eivät välttämättä ole yhtä kestäviä, mutta paljon turvallisempia sekä eläimille, että ympäristölle. Muovi on saanut kilpailijoita yhä suuremmassa mittakaavassa esimerkiksi lasista, teräksestä, puusta, paperista sekä bambusta. Näistä etenkin bambu on ympäristön kannalta hyvin varteenotettava vaihtoehto, esimerkiksi seuraavista syistä:
- Bambu uusiutuu helposti. Bambukasvi voi kasvaa peräti 90 senttimetriä vuorokaudessa, eli täyteen mittaansa 30 metriin hyvinkin nopeasti, kun taas normaalit puut vaativat vähintään 30 vuotta ollakseen täysikasvuisia. Bambun viljelyyn tai korjuuseen ei tarvita torjunta-aineita tai muita kemikaaleja. Muovin valmistuksessa kemikaalit eivät ole harvinaisuus – ominaisuuksien ja laadun parantamiseksi muoviin lisätään usein muun muassa voiteluaineita, pehmittimiä sekä väriaineita. Näitä aineita siirtyy muoviastioista ruokiin, mikä voi aiheuttaa terveysongelmia.
- Bambu on hyväksi ympäristölle – se imee itseensä kaksi kertaa niin paljon hiilidioksidia kuin normaalit puut. Tästä syystä se on loistava hiilijalanjäljen pienentäjä. Bambu myös tuottaa erittäin paljon happea – jopa 30% enemmän kuin muut puut ja kasvit. Erittäin vahvojen juuriensa ansiosta bambu vahvistaa maaperää, ja voi jopa estää maanvyöryjä.
- Bambulla on antibakteerisia ominaisuuksia siinä luonnostaan esiintyvän ”bambu-kunin” ansiosta. Bambu-kun tuhoaa ja estää noin 70% bakteereista, jotka yrittävät kasvaa bambussa – joko itse bambupuussa, tai siitä valmistetussa kankaassa. Bambu ei tarvitse torjunta-aineita tai kemikaalisia lannoitteita, sillä bambu-kun pitää hyönteiset sekä patogeenit loitolla.
- Bambu on 100% biohajoavaa, sen kompostoituminen alkaa viikoissa. Siinä ajassa muovi vasta hajoaa mikromuoviksi. Nämä mikromuovit päätyvät lopulta esimerkiksi vesistöihin, missä ne taas päätyvät eläinten elimistöihin. On arvioitu, että jopa 70% merilinnuista on muovia vatsassaan.
Muovi on vakiinnuttanut paikkansa yhteiskunnassamme, eikä siitä varmasti koskaan päästä kokonaan eroon. Muovilla on kiistämättä myös paljon hyviä puolia, mutta ympäristölle se on haitallista. Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, paljonko mikromuovia päätyy luontoon ja vesistöihin, uhaten eläinten ja ihmisten hyvinvointia. Tämän blogitekstin tarkoitus ei kuitenkaan ole missään nimessä olla painostava, vaan informoiva – jokaisella meistä on myös oikeus päättää itse, millaisia vaatteita käyttää tai missä haluaa ostoksensa kantaa. Muutoksen ei tarvitse tapahtua heti. Elämästä kuuluu myös nauttia!