MATERIAALINA BAMBUVISKOOSI

Bambuviskoosi ei ole liian hyvää ollakseen totta.
Se on hyvää, ja se on totta.

BAMBU­VISKOOSIN OMINAISUUDET

Bambuviskoosi on materiaalina pehmeää, kauniisti kiiltävää kangasta. Se ei myöskään sähköisty helposti. Bambuviskoosi on erittäin hengittävää ja poistaa tehokkaasti kosteutta pois iholta muhimasta. Nämä ominaisuudet tekevät bambuviskoosista myös hypoallergeenisen ja harvemmin pesua tarvitsevan. Kangas säätelee lämpöä viilentäen kesähelteillä ja lämmittäen talven pakkasilla. Bambuviskoosi tuntuu ihoa vasten miellyttävältä, eikä hierrä, hankaa tai kutita. Tämän vuoksi tuotteemme sopivat myös herkkäihoisille. Olemme saaneet myös paljon kiitosta siitä, etteivät lakanamme pöllyä kuten puuvilla. Kirsikkana kakun päällä on se, että bambuviskoosi on 100% biohajoava materiaali.

MITÄ ON BAMBU­­VISKOOSI?

Bambuviskoosi on hienolta nimeltään selluloosapohjainen muuntokuitu, eli siis tekstiili, jonka raaka-aineena toimii bambu. Bambuviskoosia valmistetaan märkäkehruuksi kutsutun prosessin avulla. Prosessissa bambusta saatu selluloosa liuotetaan ja puristetaan ohueksi langaksi. Tämä lanka, tai kuitu, kudotaan kankaaksi joko sellaisenaan tai lisäämällä hieman muitakin kuituja ominaisuuksia täydentämään. Näin saadaan nopeasti uusiutuvasta raaka-aineesta monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä tekstiilejä kotiin sekä päälle puettavaksi!

MIKSI BAMBU ON PAREMPI KUIN PUUVILLA?

Verrataan bambua tekstiilituotannon kenties käytetyimpään materiaaliin, eli puuvillaan:

Puuvilla tarvitsee laajan peltoalan ja hyvälaatuista maata. Sitä pitää kastella todella paljon, jopa 22 500 litraa puuvillakiloa kohden! Puuvilla on herkkä kasvi, minkä takia sen viljelyyn käytetään erittäin paljon lannoitteita ja torjunta-aineita. Muokkausvaiheessa puuvilla vaatii edelleen runsaasti vettä, ja kaiken kukkuraksi puuvillateollisuus on kuuluisa käyttämästään lapsi- ja pakkotyöstä. Puuvilla on helposti rypistyvää materiaalia, minkä takia valmiita tuotteita viimeistellään usein esimerkiksi formaldehydillä, joka on karsinogeeninen kemikaali.

Bambu sen sijaan voi kasvaa myös joutomailla, sitä ei tarvitse kastella tai lannoittaa eikä se vaadi tuholaistorjuntaa. 

Bambu uusiutuu nopeasti (lajista riippuen sadon voi kerätä jopa 2-7 vuoden välein, kun puilla uusiutuminen voi kestää vuosikymmeniä), ja laajalla juuriverkostollaan se ehkäisee eroosiota. Kasvaessaan bambu tuottaa 35% puita enemmän happea ja sitoo enemmän hiilidioksidia kuin mikään muu kasvi. Bambun sadonkorjuu on puuvillaan verrattuna tehokasta, eikä vaadi yhtä paljon ihmisiä. Olemme lisäksi tehneet yhteistyökumppaniemme kanssa sopimuksen, jossa työntekijöille määritellään vastuulliset työolosuhteet.

ONKO BAMBU ANTI­BAKTEERINEN?

Toisin kuin monet kilpailijamme väittävät, bambuviskoosi ei ole antibakteerista. Bambukasvi saattaa olla, mutta tuotantoprosessin jälkeinen viskoosi on hyvin erilaista kuin bambu –esimerkiksi siten, ettei viskoosiin juurikaan törmää kymmenien metrien korkuisina pylväsmetsinä!

Antibakteerinen tarkoittaa alustaa, joka joko aktiivisesti tappaa bakteereja tai estää niiden lisääntymisen täysin. Bambuviskoosissa ei siis ole mitään maagista ainesosaa, joka metsästäisi pöpöjä. Sen sijaan kankaan kuiturakenne tekee hengittävyydellään ja lämmönsiirrollaan siitä epäedullisen kasvuympäristön mikrobeille, jotka tunnetusti viihtyvät märissä ja lämpimissä olosuhteissa.

Bambuviskoosi on hypoallergeeninen tekstiili. Hypoallergeenisuus tarkoittaa vähemmän allergisia reaktioita aiheuttavuutta. Tekstiileistä aiheutuvat allergiset reaktiot johtuvat usein oikeastaan kankaassa olevista kemikaaleista, eikä niinkään kankaasta itsestään. ProBambu varmistaa muun muassa Ökö-Tex -sertifikaateilla tuotteidemme puhtauden haitallisista kemikaaleista. Lisäksi bambuviskoosi on pehmeää ja hengittävää materiaalia, mikä osaltaan ehkäisee ihoärsytystä.

Bambuviskoosi sopii erinomaisesti siis herkemmällekin hipiälle, mutta täytyy myös pitää mielessä, että tällä Telluksella on miltei 8 miljardia eri ihotyyppiä.

Scroll to Top