ProBambun neuvot pro-pyykinpesuun

Oikeanlainen pyykinpesu ei ainoastaan pidennä tuotteen ikää, vaan säästää myös luontoa! Monilla suomalaisilla voi olla tapana pestä kaikki pyykki korkeassa lämpötilassa ja suurella määrällä pesuainetta, ikään kuin tekstiileistä ei muuten saisi puhtaita. Rankemman tason pesu saattaa joskus olla tarpeen, mutta useimmiten pyykki puhdistuu vähemmälläkin. Voit katsoa bambutuotteidemme tuotekohtaiset pesuohjeet täältä.

Pesuohjelmat

Sukat ja alusvaatteet on hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Koska pesukertoja tulee tiuhaan tahtiin, on tärkeää valita oikea pesuohjelma. ProBambu suosittelee bambupyykille 40° asteen pesulämpötilaa.  Matala pesulämpötila on myös ekologisempaa, sillä esimerkiksi sähkön kulutus puolittuu, kun pesulämpötilan laskee kuudestakymmenestä neljäänkymmeneen. Varsinkin alempaa lämpötilaa käytettäessä kannattaa välttää puolen tunnin pikaohjelmia, sillä pyykinpesuaineen likaa poistavat entsyymit eivät ehdi kunnolla aktivoitua niin lyhyessä ajassa. 

Pesuaineet

Lika lähtee vaatteista entsyymeillä, eikä niinkään pesumekaniikalla tai veden lämpötilalla. Siksi sopiva pesuaine ratkaiseekin pyykin puhtauden. Pesuaineet ovat kehittyneet hurjasti, ja nestemäiset pesuaineet toimivat nykyään jo jopa kahdessakymmenessä asteessa! Pesuaineiden teho perustuu erilaisiin entsyymeihin, joista jokainen pilkkoo tietynlaista likaa. Esimerkiksi proteaasit pilkkovat proteiineja ja lipaasi rasvaa. Pyykinpesuaineet ovat myös entistä tehokkaampia, joten kannattaa olla tarkkana nestemäisiä pesuaineita annostellessaan. Pesuaineesta riippuen esimerkiksi 30-40 millilitraa voi riittää hyvin. Nykyiset pesukoneet käyttävät vettä pyykin määrän mukaan, joten jos pyykättävää on vähemmän, täytyy myös pesuainetta laittaa säästeliäämmin. 

Etikka huuhteluaineena

Vaihtoehtoa huuhteluaineelle etsiessään voi kääntää katseensa keittiön kaappeihin. Joka kodista löytyvä etikka toimii loistavasti huuhteluaineena, minkä lisäksi sillä on muitakin hyviä ominaisuuksia. Tässä on listattu niistä muutamia:

  • Etikka sulkee tekstiilin kuituja, mikä tekee vaatteista sileitä. Sileys vähentää hankausta sekä sähköisyyttä ja estää lian pääsemistä pintaa syvemmälle.
  • Etikka on paljon edullisempi vaihtoehto perinteiselle huuhteluaineelle.
  • Edullisuuden lisäksi etikka on täysin biohajoava, eikä vahingoita vesistöjä.
  • Etikka sopii hajuherkille, sillä se ei jätä pyykkiin mitään tuoksua. Se myös neutraloi tehokkaasti hajuja pyykistä.
  • Toisin kuin huuhteluaineet, etikka sopii liki kaikille tekstiileille. Huuhteluaineita ei suositella käytettäväksi esimerkiksi elastaania sisältävien vaatteiden pesussa, mutta etikkaa voit huoletta käyttää. 
  • Säännöllinen etikan käyttö hoitaa myös pesukonetta. Etikka pystyy liuottamaan monia mineraaleja, kuten kalkkia. Jos pesuvetesi on kovaa, etikka on erityisen hyvä vaihtoehto. Etikkaa käyttämällä voit ehkäistä kalkista syntyviä tukkeutumia pesukoneessa.

Pyykkietikan annostelu

Kaupoissa myydään jo monia erilaisia pyykkietikoita. Itse tekemällä saat kuitenkin yhtä tehokkaan, mutta huomattavasti edullisemman version. Laimenna 4 dl kotimaista väkiviinaetikkaa yhdellä desillä vettä. Jos haluat pyykistäsi tuoksuvaa, voit lisätä 10-12 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä liuokseen. Säilytä pullossa ja ravista aina ennen annostelua. Annostele huuhteluainelokeroon noin 0,5 dl riippuen pyykin määrästä.

Kuivaus

Hyvällä säällä pyykki kannattaa ehdottomasti kuivattaa ulkoilmassa. Vaikka tämä onkin energiataloudellisin ja ekologisin tapa, aina se ei Suomen ilmastossa onnistu. Sisällä narukuivaaminen on parempi vaihtoehto, jos tekstiilit ovat herkkiä tai kuivausrumpu on vanhempaa mallia, jolloin se ei toimi uudella lämpöpumpputekniikalla. Bambuviskoosi on nopeasti kuivuvaa materiaalia, joten sukkasi ja alushoususi kuivuvat tyytyväisinä perinteisellä pyykkitelineellä.

Jaa:

Kauden alennustuote

39,90€

49,90€

4.5/5

Seuraa meitä somessa

Lue myös nämä

Unien ABC – Miten nukkua paremmin?

Viime blogissa jo sivusimmekin nukkumista. (Psst! Voit lukea blogin täältä). Uni auttaa hiusten hyvinvoinnin lisäksi monessa muussakin asiassa! Varmaan kaikki meistä ovat huomanneet, että huonosti

Miten pitää hiukset terveinä?

Näin pidät huolta kultaisista kutreistasi myös öisin! Hiuksista huolehdittaessa on varmasti tullut tutuiksi jos jonkinlaiset shampoot, naamiot ja seerumit. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että myös

Historiikki bambusta ja ilotulitteista

Ilotulitteista tulevat mieleen kovat äänet, kirkas värinäytös ja juhliminen. Nykyään ilotulitteita käytetäänkin maailmanlaajuisesti erinäisissä juhlissa, esimerkiksi Intiassa Diwali-juhlassa, Yhdysvalloissa itsenäisyyspäivänä ja Suomessa uutenavuotena. Mutta mistä

Scroll to Top