Unien ABC – Miten nukkua paremmin?

Viime blogissa jo sivusimmekin nukkumista. (Psst! Voit lukea blogin täältä). Uni auttaa hiusten hyvinvoinnin lisäksi monessa muussakin asiassa! Varmaan kaikki meistä ovat huomanneet, että huonosti nukutun yön jälkeen ei arki tunnu sujuvan samalla lailla. Hyvä uni auttaa jaksamisessa, mutta myös esimerkiksi terveyden ja hormonitasapainon ylläpitämisessä. Siispä, tässä listattuna tapoja parantaa unenlaatua:

  1. Varmista hyvä nukkumisympäristö

Sänky, tyyny ja peitto muodostavat mikroilmaston, joka vaikuttaa unen saantiin ja laatuun. Kannattaa siis valita sopiva patja sekä tyyny, jotka tukevat selkää ja parantavat ergonomiaa. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että mikäli selkä tai niska kivistävät, on patja liian pehmeä. Jos taas lonkat tai olkapäät ilmoittelevat itsestään aamuisin, saattaa syypää olla liian kova patja. Sopivalla tyynyllä päätä lepuuttaessa niska pysyy selkärankaan nähden neutraalissa asennossa.

Vuoteen hygienian pettämisestä voi kertoa se, että herää aamuisin tukkoisena tai nuhaisena. Mikäli peseminen ei auta, on aika vaihtaa tyynyä ja patjaa. Laadukkaankin tyynyn vaihtamista uuteen suositellaan kahden vuoden välein, ja patja on hyvä päivittää 7-12 vuoden jälkeen. Vuoteen elinikää voit pidentää sillä, ettet petaa sänkyä heti aamulla, vaan annat pedin tuulettua. Yön aikana patjaan ja peittoon kerääntyy kosteutta, jonka on hyvä antaa haihtua muutaman tunnin ennen petaamista. Ilman kiertämista voit edesauttaa pitämällä patjaa hengittävällä alustalla, eikä esimerkiksi suoraan lattiaa vasten. Patjan voi imuroida lakanoita vaihtaessa, ja tyynyille sekä peitoille on hyvä antaa perusteellinen ilmakylpy aina välillä.

  1. Panosta hengittäviin ja mukaviin tekstiileihin

Patjan, tyynyn sekä peiton lisäksi mikroilmastoon ja sitä kautta mukavuuteen vaikuttavat myös vuodevaatteet. Yövaatteiden tulisi olla mukavia päällä, eikä kiertyä inhottavasti yön aikana. Uni ei tule, mikäli jaloilla on kylmä. ProBambun sukat  tai villasukat tarjoavat lämmittävän ratkaisun, joka silti antaa varpaiden hengittää. Liinavaatteiksi kannattaa valita hengittäviä ja pehmeitä tekstiilejä. Bambuviskoosi on ihoystävällinen materiaali, joka ei hankaa tai sähköisty. Lisäksi se on kuiturakenteensa ansiosta lämmönsäätelykykyistä, eli nukkuessa ei koskaan tule liian kylmä tai kuuma. 

Mikäli hikoilet paljon öisin, ongelma ei suinkaan välttämättä liity hormonitoimintaan, vaan sänkyyn, joka ei hengitä. Bambuviskoosi on erityisen hengittävää materiaalia, joka siirtää iholta kosteutta tehokkaasti. Hikoilua voit vähentää myös säätämällä makuutilan lämpötilaa alemmaksi, jopa 16-18 asteeseen. Iltarutiiniksi kannattaa muutenkin ottaa makuuhuoneen tuuletus, sillä raikas huoneilma parantaa unenlaatua.

  1. Vältä unihäiriöitä aiheuttavia tekijöitä

Nukkumisympäristöllä ja sopivilla tekstiileillä luodaan perusta hyvälle unelle, mutta yöunet voi pilata monella ehkä hieman vähäpätöiseltäkin tuntuvalla seikalla. Esimerkiksi kofeiini ja alkoholi tunnetusti heikentävät unenlaatua. Myös liian tuhti iltapala, erityisesti rasvapitoinen sellainen, lyhentää palauttavan syvän unen osuutta.

Pimennysverhot tai unimaskit auttavat minimoimaan valon määrää tukien normaalia melatoniinin eritystä. Uniympäristön on hyvä olla mahdollisimman rauhallinen ja häiriötön, joten myös korvatulpista saattaa olla hyötyä. Viileä ja hyvin ilmastoitu huone auttaa nukahtamaan nopeammin, mutta tukee myös hyvää unen laatua.

Liikunta päivän aikana helpottaa nukkumista, ja toisaalta nukkuminen tukee palautumista. Liian raskas liikunta ennen petiä haittaa kuitenkin nukahtamista. Illalla kannattaa siis enää kävellä tai esimerkiksi venytellä lempeästi, jotta keho saa rauhassa valmistautua sänkyä varten.

  1. Luo rauhoittavat rutiinit

Tutut ja säännölliset iltarutiinit auttavat aivoja ja kehoa vaihtamaan “ilta-asetuksille”.  Tärkein osa rutiinia on sen säännöllisyys. Kun menee nukkumaan ja herää suurin piirtein samaan aikaan ainakin kuusi kertaa viikossa, sisäinen kello tottuu rytmiin, joten iltaisin alkaa unettaa aina sopivaan aikaan. Rentoutumisharjoitukset, lempeä venyttely, rauhallisen musiikin kuuntelu ja lämmin kylpy ovat hyviä esimerkkejä rauhallisiksi iltatoimien aloittajiksi. 

Stimuloivat aktiviteetit, kuten puhelimen selailu, kannattaa lopettaa vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Myös stressaavat tilanteet ja huomisen miettiminen kuuluvat päivemmälle. Kiireen rauhoittaminen iltaa myöden takaa sen, että aivot saavat rauhassa valmistautua yöpuulle. Tässä voi auttaa vaikka yrttiteen juominen ja sopivan kirjan lukeminen (kunhan kirjan juoni ei tempaa liikaa mukaansa). Sänkyyn kannattaa mennä, vasta kun unettaa, ja mikäli sängyssä lepääminen vaihtuukin levottomaksi pyöriskelyksi, kannattaa nousta ylös, ja palata takaisin vasta kun silmäluomia painaa.  

  1. Älä ylianalysoi

Yllä on lueteltuna jos joitakin temppuja unen parantamiseen, mutta maailma ei kaadu, vaikka muutama yö menisikin perunoiksi. Elämä ei ole aina täydellistä, eikä ole unikaan. Ole siis itsellesi armollinen, mikäli näiden unta parantavien tapojen käyttöönotto ei heti onnistu. Huomenna on uusi päivä, jonka myötä saapuu uusi ilta ja uusi mahdollisuus levätä. 

Kauniita unia! <3

Jaa:

Kauden alennustuote

39,90€

49,90€

4.5/5

Seuraa meitä somessa

Lue myös nämä

Hikiset vaatteet

Hiki ei haise! Mitä ihmettä?

Hiki ei haise! Mitä ihmettä? Kesähelteet nostavat hikeä pintaan ja saavat monen tuskailemaan hajuongelmien kanssa. Kengät kastuvat hiestä ja hien aromit tuntuvat väistämättömiltä. Mutta tiesitkö,

Materiaalina bambuviskoosi

MATERIAALINA BAMBUVISKOOSI Bambuviskoosi ei ole liian hyvää ollakseen totta. Se on hyvää, ja se on totta. BAMBU­VISKOOSIN OMINAISUUDET Bambuviskoosi on materiaalina pehmeää, kauniisti kiiltävää kangasta.

Miten pitää hiukset terveinä?

Näin pidät huolta kultaisista kutreistasi myös öisin! Hiuksista huolehdittaessa on varmasti tullut tutuiksi jos jonkinlaiset shampoot, naamiot ja seerumit. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että myös

Scroll to Top